dissabte, 25 d’abril del 2009

"La sal de la terra" al Tocat d'Alboraia

Diumenge 26 d’abril del 2009

El Tocat d'Alboraia projecta
"Salt of the earth"
(La sal de la terra)
de Herbert J. Biberman


El proper diumenge 26 d'abril, el Tocat d'Alboraia passarà la pel·lícula "Salt of the earth" (La sal de la terra) de Herbert J. Biberman, 1954, USA, 95’. Intèrpretada per Will Geer, David Wolfe, Mervin Williams, David Sarvis, Rosaura Revueltas, E.A. Rockwell, William Rockwell, Juan Chacón, Henrietta Williams, Ángela Sánchez, Clorinda Alderette, Virginia Jencks, Clinton Jencks, Joe T. Morales, Ernesto Velázquez, Charles Coleman, Víctor Torres, Frank Talevera, Mary Lou Castillo, Floyd Bostick, E.S. Conerly, Adolfo Barela, Albert Munoz, Elvira Molano. La projecció començarà puntualment a les 5 de la tarda.
Pel·lícula maleïda realitzada en ple període de “cacera de bruixes” als Estats Units, perseguida i bloquejada pel Comité d'Activitats Antiamericanes i l'FBI, basada en fets reals, la major part dels personatges van ser interpretats pels miners locals, les seues esposes i veïns de la zona. Una bona mostra de cinema sindicalista i feminista.
Al juny de 1951 una vaga va paralitzar el treball a una mina de zinc de Nou Mèxic, Estats Units. La companyia que l'explotava, apropiadament anomenada Empire, va rebutjar tota negociació amb els miners i la vaga es va perllongar indefinidament. Els miners, organitzats en un piquet davant de la mina per impedir tot accés de mà d'obra, demanaven condicions de treball més segures i millores sanitàries als habitatges que allotjaven les famílies dels miners llatins, als qui la companyia tractava considerablement pitjor que als miners anglos.
El film ens narra les vicissituds de la relació de la parella protagonista, Esperanza i Ramón: Ramón Quintero milita en l'organització sindical de la mina i, encara que s'estima l'Esperanza, se sent atabalat per la frustració d'una situació cada vegada més opressiva. La vida familiar es torna encara més tibant quan comença la vaga i Ramón insisteix a marginar la seua esposa de les seues activitats. La unió entre anglos i llatins permet als homes pressionar eficaçment sobre la companyia per forçar-la a negociar però també permet a les dones pressionar sobre els seus marits per ser integrades a una vida política que els concerneix. El film defensa els valors de la igualtat de la dona i de la distribució igualitària de les tasques de la llar.
“La sal de la terra” és un dels pocs films preservats per la Llibreria del Congrés dels Estats Units per la seua importància històrica i cultural.
Tràiler pel·lícula :
Plànol de com arribar-hi, clica al damunt per obrir el plànol més gran.