dijous, 17 d’agost del 2006

Plaga d’escarabats a Masquefa

Al carrer Masquefa de Benimaclet

Les panderoles surten
a prendre la fresca al
carrer Masquefa de
Benimaclet, València

Invasió de panderoles
(o escarabats domèstics)


Per enèsima vegada les panderoles invadeixen els barris de València. Els veïns del carrer Masquefa de Benimaclet i els carrers propers, l'avinguda Valladolid, Sant Columbà, Poeta Ricard Sanmartí, han pogut veure esbalaïts els darrers dies com els escarabats surten en bandada de les clavegueres a prendre la fresca i ocupen les voreres i els carrers.
Pels veïns de Benimaclet, les mesures preses fins ara per l’Ajuntament han sigut insuficients, els elixirs miraculós de l'Ajuntament no han produït efecte i se'ls ha tornat a deixar de costat. A Benimaclet exigeixen solucions i fan una crida per a eradicar aquesta autèntica plaga.
Després de la denúncia dels veïns per aquesta plaga d’escarabats l'Ajuntament ha tornat a fer aquests dies un tractament amb insecticides per a acabar amb la presència dels insectes en la zona.
El procés que segueix l'Ajuntament per a acabar amb les panderoles consisteix en l'alçament de totes les tapes de clavegueram, enllumenat i cablejat semafóric, l'arruixat d'insecticides i el seguiment periòdic de les àrees tractades. A més, els tècnics municipals segueixen tractant amb diferents insecticides experimentals, per a acabar amb els escarabats, entre ells una pintura que impedeix el desenrotllament de les panderoles en alguns trams de clavegueram. La pintura que mata escarabats conté una substància que desprèn un inhibidor que impedeix el desenrotllament de l'insecte des que surt de l'ou. L'inhibidor del creixement es desprèn a poc a poc de la pintura, els adults s'impregnaran de la substància i aniran morint, mentre que les nimfes també moriran després d'impregnar-se amb l'insecticida i l'inhibidor del creixement.
L'Ajuntament, però, insisteix que no té poder d'actuació sobre la propietat privada on potser existeixen plagues de panderoles i fa una crida per eradicar-la. L'actuació hauria de ser conjunta de l’Ajuntament, els veïns i comerciants, els administradors de finques i comunitats de veïns.
Els tècnics de la delegació de Sanitat començarien a fumigar a partir de setembre els desaigües de les cases per a tractar de contindre la invasió de escarabats roges que proliferen en la ciutat durant l'època estival. Fins ara, el Consistori aplicava insecticida en cada racó dels albellons de la ciutat, però els escarabats escapaven ràpides a albergar-se en els patis d'escala de les finques particulars, per al desesper dels veïns i dels propis tècnics municipals que no podien accedir a l'interior dels immobles privats.

Les panderoles
Aquest escarabat, la Periplaneta americana, espècie procedent d'Amèrica que s'ha establert en la zona mediterrània, aconsegueix la seva major capacitat reproductiva, després de niar durant la primavera. La panderola roja és freqüent trobar-la en recintes com a zoològics, registres d'aigua, de gas o d'enllumenat, soterranis i especialment al voltant de les conduccions, llocs des on arriben fins a les cases. La Periplaneta americana és una espècie molt comuna en els nuclis urbans del sud i el sud-est de la península. Aquesta plaga entrà al continent per mitjà de les fustes provinents d'Amèrica que arriben en els vaixells de càrrega que atraquen als ports. Els seus ous són tan duradors que pràcticament han eliminat l’escarabat negre a causa de la dificultat d'acabar amb el seu cicle biològic. L'espècie aconsegueix el seu color rogenc en la maduresa, moment en què mesura entre cinc i set centímetres. La panderola voladora es mostra activa amb temperatures superiors als 14 graus centígrads, mentre que aconsegueix volar als 28. Quan la sensació tèrmica frega els sis graus, l'insecte mor.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Cal tractar bé els escarabats,
diuen que són animals sagrats.

Anònim ha dit...

Pues las vacas nos las comemos