divendres, 11 d’agost del 2006

Indignació i polèmica a Piera

Per la suspensió del 'SJ'06 Festival'


L'alcalde de Piera va obligar
a suspendre el 'SJ'06 Festival'


Del 2 al 6 d’agost estava previst a Piera la realització del ‘SJ'06 Festival de Músiques i Arts Escèniques alternatives’. Després de les tres primeres nits de música i arts, i quan s'encarava la recta final amb les actuacions dels grups més destacats, l'alcalde de Piera va obligar a suspendre el ‘SJ’06 Festival’, al·legant queixes de veïns pel sorolls des de la primera nit del festival. L’organització del cinquè festival, l’associació juvenil Cerka’l, les persones que assistien o volien assistir al Festival i molta gent de Piera encara estan sorpresos i indignats, ni han entès aquesta dràstica decisió de l’alcalde Jaume S. Guixà.
'La cultura és un dret'
Feia mesos que l’ajuntament anava posant pegues a la organització, fins al punt que just 2 setmanes abans del festival, quan ja estaven tots els programes i cartells fets, l’ajuntament va fer canviar de lloc algunes activitats. Va dir que a partir de la 1 de la matinada no es podia fer cap tipus d’actuació dintre del casc urbà, cosa que no estaria malament si realment fos una solució, però això suposava haver de fer de nou tots els programes i cartells i que l’organització carregués amb totes les despeses, i desprès haver de fer una redistribució d’espais, actuacions i temps per quadrar-ho tot. Un altre problema que comporta aquest canvi va ser que lògicament si les actuacions de tarda es feien al centre urbà, com portes a més de 500 persones des del centre del poble fins al polígon a la 1 de la matinada sense fer soroll? Aquesta qüestió es va plantejar a l’ajuntament i la solució que ells van trobar va ser fer una ‘batucada’, a la 1 de la matinada, per tot el centre del poble, es a dir des d’un extrem del poble a l’altre extrem, per portar més de 400 persones, algunes lògicament una mica begudes, fins al polígon, amb la gresca que això comporta. Crec que ells mateixos es deurien imaginar que alguna queixa hi podria haver fent això?
Això va ser la nit de divendres que va ser el dia que la gent es va queixar més, i amb raó, no nego que la gent que hagi de dormir li molesti la gresca d’una ‘batucada’ i centenars de persones de festa, però son 5 dies a l’any, penso que es suportable. Aquell va ser el dia que hi va haver més problemes, van cremar un contenidor al carrer de l’estació. Dubto que algú del públic assistent al festival fes allò, crec que algú altre, aprofitant la ocasió va aprofitar per fer-ho.
No penso pas que s’hagués fet més soroll del que s’havia acordat, ja que precisament va ser l’ajuntament qui va obligar a fer les actuacions de nit al polígon i ja sabien amb quin equip de só comptaven.
Sobre els aldarulls que hi va haver dissabte a la tarda nit, cal dir que cada setmana hi ha actes de vandalisme a Piera, trenquen mobiliari urbà, cremen contenidors, fan soroll fins a la matinada, ... no es pas un cas aïllat el del festival. Per tant que no ens intentin enganyar dient que el festival s'ha clausurat per això perquè son fets habituals, no pas aïllats!
La part de gresca deguda al festival, tot té una lògica. Centenars de persones havien vingut des de lluny, fins i tot fent coincidir expressament les vacances per tal de poder assistir-hi, i amb tanta gent sempre n’hi ha de gresca.
L'organització (Cerka'l), una vintena de nois i noies, i molta gent que els ajudava, portava un any fent preparatius per fer possible aquest festival amb l'esforç econòmic i moral que això comporta. I de cop i volta se’ls diu que el festival queda clausurat. ¿Com penseu que els hi va caure aquesta noticia? Lògicament, indignats, tant l’organització com la gran afluència de públic que estaven encantats amb el festival. Encara cal dir que lògicament era impossible avisar a tothom que volia venir dissabte al festival, que es tenia previst que fos el dia amb més públic. La gent al anar arribant al poble, fins i tot de l’estranger, i adonar-se que s’havia anul·lat el festival i la zona d’acampada, es va revelar i això va ser el motor d’alguns dels ‘aldarulls’ que s’ha comentat.
Aquests fets van comportar que la gent, indignada, es revelés i entressin a l’ajuntament a dir tot el que pensaven de l’anul·lació del festival i acte seguit es va fer una manifestació pacifica pels carrers de la vila amb molta participació de gent, tant del poble com de fora del poble.
La manifestació va transcorre sense cap tipus d’incident a destacar, l’únic que es va fer va ser tallar la carretera principal d’accés al poble però només durant 10 minuts. Seguidament va prosseguir la mobilització fins al la plaça Montmar, que és el lloc on s’havia de fer l’actuació d’aquella nit.
Allà l’únic que es va fer va ser tocar els tambors fins a les 10 de la nit aproximadament i després simplement estar-hi asseguts a la gespa sense cap tipus d’incident.
El motiu principal que l’ajuntament va al·legar per clausurar el festival va ser les queixes del veïnat pel "soroll". Jo a la música no li dic soroll, però sembla ser que hi ha gent al poble que li sembla soroll.
La meva opinió és que a tothom li agrada gaudir d’unes festes, però a uns els hi agraden un tipus de festa, amb un tipus concret de música i ambient, i a d’altres els hi agrada un altre tipus de música i ambient totalment diferent. El problema és que mentre una gran part del poble quan no fan el tipus de festa que a ells els hi agrada en diuen "soroll" mentre que quan l’altra part del poble fan festes de qualsevol caire musical o d’ambient simplement s’adapten i hi cooperen o simplement es mantenen al marge sense queixar-se. Aquest es el gran problema de Piera, el grup majoritari (majoritari no sempre vol dir major nombre de gent, sinó el més influent) no els hi agrada cert tipus de música, cosa que respecto, però crec que per uns dies de festa haurien de ser més tolerants.
Crec que la solució no està en clausurar un festival d’aquest tipus, que precisament té espectacles de tota mena, des de circ, a teatre, a infinitat d’estils músicals variats, sinó en buscar un terme mig entre els uns i els altres per tal de trobar l’equilibri, però lamentablement a Piera mana qui mana. La gent jove de Piera també te dret a divertir-se!
[RRE]
Apunt
A Masquefa i a d’altres llocs, últimament també hi ha conflictes quan es fan festes. La gent es queixa d'un soroll insuportable, de fet en tota mena d'actes que es fan ara sembla que portin uns equips de só per actuar al Palau Sant Jordi o a la plaça Catalunya de Barcelona, i els nostres espais són molt més petits. Aquí en les festes també s'han multiplicat les bretolades i la gent ja n'està farta. Podem llegir als diaris que a tot arreu és molt difícil compaginar que uns puguin gaudir de les festes amb el descans dels veïns de la zona. Dit tot això, creiem que cal donar facilitats per organitzar esdeveniments com aquest de Piera, uns no poden pagar les culpes d’altres o de la mateixa ineficàcia de l’administració de no saber procurar que les coses es facin bé. Els organitzadors d'activitats i els Ajuntaments haurien de trobar la manera de posar-se d'acord i fer les activitats sense molestar a ningú. Cal constatar però, que molts ajuntaments, de la mateixa manera que fan d’altres ens de molt poder, no tracten a tothom d’una manera igual, no fan servir el mateix raser per a tothom. Si les activitats les organitzen ells mateixos o algun grup ‘amic’, els sorolls poden sobrepassar els límits permesos i cal suportar les molèsties ja que són pocs dies i fan la vista grossa amb tot el que passa. I si les activitats les organitzen grups que no són de la seva corda, els paràmetres són uns altres i miren de posar pals a les rodes facin el que facin. I això no esta gens bé, però malauradament passa a massa llocs, a Piera, a Masquefa, a Barcelona i a molts altres pobles i ciutats. Els poders públics s’omplen la boca de la societat civil, del voluntariat, de l’associacionisme, però no els fa cap gràcia, només els agrada si estan al seu servei, fent de ma d’obra gratuïta en les seves activitats. I tot això és molt trist i lamentable. Els joves de Piera tenen raó ‘la cultura és un dret i la gent jove de Piera també te dret a divertir-se!. [DdM]

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi no em sembla que fer una batucada per tot el poble a la 1 de la nit sigui gaire correcta. Al mig del poble hi ha varies residencies d'ancians, o simplement gent que vol dormir, perquè potser, alguns hem de treballar en dissabte.
Jo he assistit al Festival i m'agradaven, principalment, els grups que havien de tocar el dissabte, pero si hem de criticar a alguna gent de Piera per voler dormir, també hauriem de ser una mica autocritics amb nosaltres mateixos i comprendre que no estem sols al món, ni durant 5 dies.

Anònim ha dit...

S'ha de dir que l'ajuntament va donar permis per fer aquesta batucada, encara mes, van ser ells, despres de canviar de lloc els concerts 10 dies abans els que van decidir fer una batucada pel mig del poble. Tot te una explicació. Tot i aixó, estic dacord que la gent te dret a descansar, peró d'altres tambe tenen dret a divertir-de. La solució no es discutir ni "tirar-se merda" els uns als altres sinó tobar un punt mig dialogant i precisament aqui ve el problema. A Piera no es dialoga gaire, s'imposa.