divendres, 16 de setembre del 2005

Camí de Barrina

Racons encisadors
Camí de Barrina
Partida de Masquefa d’Alboraia

El camí de Barrina està situat a la partida de Masquefa d’Alboraia, és a dir, la zona situada més al sud del terme municipal, ja lindant amb la ciutat de València. En concret, correspon a l’illot de terra que es troba més pròxim a la nova circumval·lació de València. Este camí, a més, ha patit algunes reformes en els darrers temps, donada la modificació d’un dels dos accessos que té. Al camí tradicionalment s’entrava per al costat de la barraca de Rhin, i després de fe un gir de 90 graus, ja se seguia tot el camí, vorejant la sèquia de Masquefa. Actualment la fesonomia ha variat, i la forma d’accedir (que és provisional), és per al costat del concessionari de la Citröen. Des d’ací, poc després de 20 metres, s’enllaça en el camí de Barrina tradicional.
·
· Barranc direcció Oest ·
·
Es tracta d’un camí d’un quilòmetre de llarg més o menys, que dóna servici a unes 10 cases i per la seua part est eix junt al carril bici, a l’altura de l’encreuament del carril bici amb el camí farinós. Si fem el recorregut en sentit est a oest, el primer que veiem a mà esquerra, tal i com ens comenta Juan Genís Barberà, “Barrina”, és l’antiga alqueria del Patach, hui totalment reformada i amb un aspecte molt vistós. A l’esquerra del camí veiem dos vivendes, que corresponen a ca Bronquina (Maties Sanfeliu i Gonzalo Sanfeliu).
·
· Carraixet ·
·
Si continuem més endavant, a la dreta del camí veiem dos cases més, molt menudíues. Es tracta de ca Sigaleta (Vicente Montañana) i Ca Monzó. Sempre remontant el camí cap a Alboraia, i bordejant la sèquia de Masquefa, arribem a la nostra esquerra a l’altura de ca Gori (Vicente Dolz), que té a la seua dreta una caseta més menuda (de Tofolet el de Bernat), construïda farà uns 40 o 50 anys. Ca Gori té el centre bonsai més conegut de la zona. Un poc més endavant, de nou a la dreta, ja trobem la casa que dóna nom a l’entrada: ca Barrina, propietat de Juan Genís Barberà. Finalment, a poc ja d’eixir del camí veiem un desviament a mà esquerra, el qual ens duu a ca les Marianes. Abans trobem una caseta de camp per a guardar atifells hortolans.
·
· Barraca del coix Navarro ·
·
En esta zona, la propietat de la terra ja s’ha repartit fa temps, i no hi ha arrendaments. En concret, sorprèn, respecte a l’altra banda del carril bici i l’altra part de la partida de Masquefa, l’alta separació que hi ha entre les vivendes. Ací, a més, trobem algun taronger, el centre bonsai, i també hi ha plantes ornamentals, juntament amb els cultius tradicionals de tota la vida al nostre poble. Un lloc bonic per on passejar, sempre respectant els cultius existents.
·
· Casa de Maria i Peris Quiles ·
·
Agustí Hernàndez Dolz
Alboraia