dimecres, 3 de desembre del 2008

'L'últim viatge del jutge Feng' a Capellades

Divendres 5 de desembre del 2008

El Cineclub al Museu, de Capellades, projecta: "L'últim viatge del jutge Feng"

El proper divendres 5 de desembre a les 10 del vespre el Cineclub al Museu, de Capellades, convida a la projecció del film "L'últim viatge del jutge Feng" en versió doblada a l'espanyol, a la Sala de Conferències al 2n pis del Museu Molí Paperer de Capellades. El preu serà de 2 € per les sòcies i els socis de La Lliga i de 3 € per la resta de públic. Es prega el màxim de puntualitat, car un cop començada la projecció no es permetrà l'entrada a més espectadors.
Títol original: Mabei shang de fating. Director: Liu Jie. Productora: 3c Films i Beijing Children's Art Theater. País: Xina. Any: 2006. Durada: 101'. Guió: Wang Lifu. Fotografia: Harrison Zhang.Director artístic: Cao Jiaan. Muntatge: Liao Ching-Song. Intèrprets: Li Baotian (jutge Feng), Yang Yaning (Yang), Lu Yulai (Ah-Luo).
A la província de Yunnan, al sud-oest de Xina. Un tribunal ambulant recorre els sinuosos camins a través de la seva gira anual. El vell Feng és el jutge. La seva secretària, Yang està a punt de jubilar-se. Els acompanya el jove jutge Ah-Luo, que s'estrena en això de les gires. Un cavall vell transporta la insígnia nacional, els expedients i totes les seves pertinences.
De tant en tant sorgeix l’oportunitat de gaudir d’una experiència ben insòlita en les sales del nostre país. Es tracta d’una experiència enriquidora, d’aquelles de les que n’aprens alguna cosa i per les que paga la pena invertir-hi un parell d’hores. I es que si pensaves que ho havies vist tot en el cinema sobre judicis, que res de nou se’n podia fer, i que amb l’Ally McBeal ja s’havien esgotat les fórmules, és perquè fins ara ningú no s’havia atrevit (o li havien permès) explorar el tema de la justícia en un marc tan exòtic i desconegut com la Xina rural actual.
El director de fotografia xinès Liu Jie debuta en la direcció amb 'L'últim viatge del jutge Feng', una atípica road-movie on els protagonistes duen justícia allà on la modernitat sona a ciència-ficció.
La història és ben senzilla. A la província de Yunnan, al sud-oest de la Xina, un tribunal ambulant recorre els sinuosos camins en la seva gira anual. Tres són els membres d’aquest tribunal: El vell jutge Feng, la seva secretària a punt de jubilar-se Tía Yang, i el jove (i jutge primerenc) Ah-Luo. Un cavall vell s’encarrega de transportar la insígnia nacional, amb tot el que representa, i tots els expedients i pertinences. Junts aniran de poblat en poblat impartint una justícia sovint invàlida davant les situacions que se’ls presenten. Només l’experiència de Feng i el seu coneixement de les tradicions ancestrals que imperen a cada un dels grup ètnics, farà possible la resolució d'uns casos que a nosaltres si ens semblen de ciència-ficció.
El contrast entre tradició i modernitat (molt ben definit pel xoc generacional entre Feng i Ah-Luo) és present al llarg de tot el film, que, encara que no ho sembli, està ambientat en ple segle XXI. Un contrast que traspassa la pantalla i et situa com a espectador en una situació de descobriment continu, on, paradoxalment, un dotzena de minories ètniques amb habitants que viuen amb 70 € a l’any i problemes ben diferents als nostres, ens fan veure que tots ens movem sota un mateix patró, el de la passió i els interessos.
Cal destacar la fantàstica fotografia d’uns paratges tan bells com esglaiadors, així com el treball dels tres actors protagonistes (Li Baotian, Yang Yaning i Lu Yulai) que aporten un toc agredolç molt agraït i que fa que algunes de les escenes més estàtiques del film no se’ns facin tranquil•litzants en excés. [Iker Zarallo Peretó – LaFinestraDigital.com]