dimarts, 2 de desembre del 2008

El Dia de la Música a l'IES Guinovarda


L'Institut Guinovarda
de Piera va celebrar
el Dia de la Música


El passat divendres 21 de novembre, i tal i com ve sent habitual a l’institut públic de Piera quan s’escau el dia dedicat a la música, van tenir lloc al centre diverses audicions a càrrec de músics professionals que van explicar davant de l’alumnat de l’IES Guinovarda tots els detalls dels seus instruments i la particularitat que tenen a l’hora d’interpretar diferents peces musicals.
Enguany van venir al centre tres especialistes en instruments de vent (trompeta, trompa i trombó de vares) que dugueren a terme set sessions de formació i de demostració consecutives des de la biblioteca del centre. Sobretot adreçades a l’alumnat de 1r i de 3r. d’ESO, com a complement de la matèria de Música que tenen en els seus currículums acadèmics, però també, i amb caràcter voluntari a l’hora del pati, per a l’alumnat de 2n i 4t. d’ESO i Batxillerat. Tot plegat com a continuació d’una tradició que es du a terme en aquest institut a finals de novembre de cada curs.

Els Dies de la Música
Actualment es celebren dos dies de la música, el 21 de juny i el 22 de novembre.
El Dia de la Música del 21 de juny és una festa europea i internacional, que actualment se celebra en un centenar de països, cada 21 de juny, amb l'inici de l'estiu. Va ser Jack Lang, Ministre de Cultura francès, qui, el 1982 va celebrar-ne la primera edició a França.
El Dia de la Música del 22 de novembre és el dia de Santa Cecília, patrona de la música i dels poetes. Santa Cecília és venerada per l'Església catòlica i l'ortodoxa com a verge i màrtir. Durant molt de temps es va suposar que era una noble romana que, amb el seu marit Valerià, i el seu germà Tiburci, van patir el martiri cap el 230 en l'època de l'emperador Alexandre Sever. La tradició explica que la van voler asfixiar en les calderes d’uns banys romans i que en no aconseguir-ho, la van submergir en aigua bullent. Sembla que el fet de relacionar-la amb la música és un error d’interpretació i traducció dels textos de l'època que explicaven els fets de la celebració del banquet de noces i del seu martiri, de manera que els tubs de les calderes que escalfaven els banys romans podrien haver-se interpretat com els tubs característics de l'orgue i així amb aquesta confusió a l'any 1594 el Papa Gregori XIII la va nomenar patrona de la música. Actualment els historiadors creuen que Santa Cecília no va existir i que és un mite, una invenció de l'època per a substituir a la deessa romana “Bona Dea Restituta”, aquesta deessa restituta de la salut era la deessa romana que curava la ceguera, i la paraula llatina de la ceguera és cæcitas, molt semblant a Cæcilia.