dissabte, 6 de desembre del 2008

Avui és Sant Nicolau

6 de desembre

Avui a Masquefa encara hi ha
hagut colles de nois cantant
el Virolet de Sant Nicolau


Avui és Sant Nicolau, considerat en molts llocs el patró de la mainada. A Catalunya i al País Valencià és considerat el patró dels nois, dels xics i xiquets i també dels escolans. Fins fa alguns anys el costum més estès arreu era el dels nois, anomenats popularment "Nicolaus", fent captes populars el dia d'avui. Aquesta festa dels nois gairebé a cada indret es celebrava de manera semblant però també diferent, amb diversos rituals i amb cançons diferents.
A Masquefa els nois o Nicolaus, generalment en colles, recorrien el poble casa per casa i botiga per botiga cantant la cançó de Sant Nicolau i recollint tot el que la gent els donava amb uns cistells. Generalment la gent donava fruites del temps i fruits secs, llaminadures i algunes vegades també diners. Algunes colles es repartien a parts iguals tot el que havien recollit i d'altres colles a més feien una bon berenar amb tot o part del que havien recaptat. En algunes cases amb part del que havien recollit també feien una coca de recapte.
La cançó de Sant Nicolau que es fa servir per a fer les captes pot variar molt d'un poble a l'altre. La versió tradicional i més cantada a Masquefa, cantada tal qual o amb variacions o amb les estrofes canviades d'ordre, és aquesta, tot i que també se'n coneixen d'altres.
Virolet Sant Pere,
virolet Sant Pau,
que venim de Roma,
que portem corona
de Sant Nicolau.

Virolet Sant Pere,
virolet Sant Pau,
la caputxa em queia,
la caputxa em cau.

Virolet Sant Pere,
virolet Sant Pau,
si la caputxa em cau,
li direm ¡Adeusiau!

Passarem per cases,
tot ho trencarem,
que de plats i olles
no n'hi deixarem.
Quatre de pa,
quatre de vi;
si voleu que cantem més,
porteu figues, porteu figues;
si voleu que cantem més,
porteu figues i diners.

El dia 6 de desembre és la primera data que recorda que la tardor s'acaba i aviat començarà l'hivern. Sant Nicolau és el preludi de les festes del solstici d'hivern, la data en què tradicionalment comencen les festes de Nadal, tal com ens recorda la dita: "Sant Nicolau obre les festes amb clau"
Sant Nicolau, representat com un vell bisbe de llarga barba blanca, és hereu d’antics personatges precristians vinculats a l'arribada de l’hivern i al fred intens que comença a principis de desembre. La seva figura és de les més celebrades encara avui als països del centre i nord d’Europa. En aquests països la seva llegenda i història ha generat un dels personatges portadors de regals més populars del Nadal: “Santa Klaus”, “Papa Noël”. Tot hi que cal dir que la imatge del Pare Nadal grassonet, amb els cabells blancs rinxolats i vestit amb el pijama vermell diuen que és una invenció publicitària de la Coca Cola.  

Francesc Mas i Castanyer