dissabte, 7 d’abril del 2007

L'Ajuntament d'Alboraia urbanitzarà l'horta de Vera

L'Ajuntament d'Alboraia va aprovar dimecres passat el conveni urbanístic amb l'empresa Alcampo per tal de traslladar el centre comercial a l'horta de la partida de Vera, desetimant les al·legacions que havien presentat el BLOC i Per L'Horta. El batlle i els regidors del PP isqueren escoltats del Ple municipal davant les crítiques dels veïns.
El passat dimecres es va convocar un Ple extraordinari per a ressoldre les al·legacions, i el PP, amb majoria absoluta, va ignorar les dues al·legacions presentades pel Bloc, l'únic partit de l'oposició que en presentà i de l'associació Per l'Horta.

L'aprovació d'aquest dimecres, significa que el conveni signat per l'Ajuntament es compromet amb l'empresa del centre comercial a requalificar de rústic a terciari, els terrenys de l'horta de Vera on el PP preveu traslladar el centre comercial. En total, una actuació que en el cas de Saplaya afecta més de 70.000 metres quadrats, i en el de Vera uns 140.000 metres quadrats.
La regidora del Bloc Nacionalista Valencià, Àngels Belloch, considera que l'operació urbanística és d'un alt risc econòmic per a l'Ajuntament, entre d'altres coses per les penalitzacions que l'ajuntament hauria d'assumir cas de no poder realitzar la gestió, és a dir 100 milions d'euros més els diners que pogueren representar les indemnitzacions per danys i perjudicis.

La pròpia justificació donada pel batlle per tirar endavant el projecte és el compliment d'una sentència que declara que a Saplaya hi ha un excés de volumetria i més de 60.000 metres cúbics de vivendes fora d'ordenació fruit d'una sentència de l'any 2002. El batlle oblida que va ser el PP, l'any 1995, qui va aprovar la modificació 4 del Pla General que és la que va donar lloc, posteriorment, a esta sentència. "I ara ho volen arreglar construint més", critica el Bloc, qui l'any 1995 va votar en contra d'aquesta actuació urbanística en la persona del seu regidor en aquell moment, Enric Climent i Martí que a més a més va advertir de les possibles conseqüències negatives en el futur d'Alboraia.

Les al·legacions del Bloc destaquen que "s'està justificant una operació immobiliària en el polígon del centre comercial i en Vera en base a una sentència que no li afecta, i la regularització i compliment de la sentència s'hauria de realitzar sense implicar a tercers en promocions immobiliàries". A més, "és curiós que es vulga regularitzar la situació després de la sentència amb una modificació de planejament que implica multiplicar l'edificabilitat i l'ocupació de sól litoral i d'horta".
"Estem davant d'un conveni al servei d'un urbanisme depredador del territori. El terme municipal d'Alboraia té una gran pressio urbanística per la proximitat a València, això ens obliga als políitics a actuar amb la major responsabilitat i cautela quan s'adopten decisions irreversibles que afecten al territori perquè en el nostre municipi tenim una horta i una costa amb un gran valor ecològic i cultural", ha dit Belloch en les al·legacions.
"D'altra part, en cap cas han estat considerats els interessos i voluntat dels propietaris dels terrenys afectats per la permuta, és a dir, els propietaris de Vera. Ara l'Ajuntament promou la reclassificació dels terrenys sobre la base d'un interés de promoció immobiliària però no d'un interés general. L'interés general està en el manteniment dels recursos naturals i ambientals en compliment de la Llei d'Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge, tal com volen la major part dels propietaris de la zona afectada per la reclassificació."
"A més, en l'expedient que es va tindre en exposició pública no es valoraven les gravíssimes conseqüències econòmiques que per al futur de la hisenda pública d'Alboraia té el conveni, operació financera de greu risc que no compta amb l'aval d'un estudi econòmic financer que garantitze la seua convivència des del punt de vista dels interessos generals." Extret de l'Avanç

1 comentari:

Anònim ha dit...

A veure si en les properes eleccions aconseguiu fotrels fora, aquesta gent que mana ara a Alboraia.
La gent de Masquefa coneixem d’alguna manera l’horta d’Alboraia. A les botigues i al mercat d’aquí i de la contornada, sovint hi podem trobar les seves verdures.