dijous, 12 d’abril del 2007

25 d'abril. 300 anys de la desfeta


La Federació de Dimonis i Diables del País Valencià (FDDPV), la colla de Dimonis de l’Avern d’Alboraia i Botafocs. Ball de dimonis de Castelló de la Plana han preparat un homenatge al general maulet Joan Baptista Basset proper dissabte 21 d’abril a la localitat d’Alboraia, on va nàixer i té un monument commemoratiu.

En record dels 300 anys de la batalla d’Almansa, que va suposar el principi de la perduda per “dret de conquesta” de les particularitats valencianes per l’aplicació del Decret de Nova Planta de Felip V , així com del context històric que va provocar aquells fets i on Basset va tenir un protagonisme important, les entitats organitzadores han preparat un conjunt d’actes commemoratius en record al fill d’Alboraia i general dels maulets.
Al matí es realitzarà una conferència al Teatre l’Agrícola sobre la figura del general maulet per Toni Royo, escriptor de Castelló, persona molt coneixedora de la figura de Basset. Aquesta conferència està oberta a tot el públic en general. Seguidament, a la platja de la Patacona d’Alboraia, davant del seu monument parlaments i ofrena.
Per la vesprada a la plaça del Carme es realitzarà una mostra cultural de les entitats participants de les nostres comarques, a més de diferents tallers (de foc, de percussió, de retallables, etc.). La mostra de cultura popular inclourà “Els Versets d’en Basset”, la presència dels Dracs de Castelló i la Fera Ferotge d’Alboraia. A la vegada i des del matí es desenvoluparà una Fira del Llibre coorganitzada amb Sendra Marco Distribuidor.
Es tancaran les activitats de la vesprada amb una Mostra de Foc dels “Socarrats”.
Per la nit, a la Terrassa Lumiére, concert dels grups Arròs Caldòs (de l’Horta) i Bakanal (del Camp de Túria), per tal de reivindicar la presència de la música en valencià que es fa en la nostres comarques.
També en motiu d’aquest homenatge s’ha reeditat un auca de Joan Baptista Basset, que conta els fets històrics de la vida del general maulet vinculats a la guerra de Successió, amb el suport de les oficines de promoció del valencià de Dénia, Monòver i Teulada, així com de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta. Es distribuirà de forma gratuïta entre els assistents als actes, públic en general i als centres educatius, per a difondre uns fets històrics cabdals per entendre la nostra història i el nostre present.
Aquest acte d’Homenatge a Basset s’inclou dintre de la programació general de les activitats organitzades pels integrants de la FDDPV. També es participarà en els actes de la Festa per la Llengua o Trobades escolars per la Llengua que se celebraran els propers mesos per diferents localitats de les nostres comarques, els actes per Sant Joan i Sant Pere 2007 al mes de juny o en l’organització de les VII Jornades Diableres, per al segon semestre de l’any.
Qui fou Basset?