divendres, 29 de maig del 2009

Un premi per a Joan Pinyol


Joan Pinyol guanya el
Primer Premi d’un
concurs de relats
curts de terror


Amb el microconte titulat “Mirades” l’escriptor capelladí ha obtingut el primer premi del concurs de microcontes de terror organitzat pel portal d’internet “Hespèria”.
El veredicte del premi, al qual es van presentar més d’un centenar d’obres, es va donar a conèixer el passat 27 de maig, tal com va explicar l’organització, perquè coincidia amb l’aniversari dels naixements tant de Vicent Price com de Cristopher Lee, una data, per tant, clau per als amants del cinema de terror i molt apropiada per a donar a conèixer el final d’un premi de narrativa també de terror.
Després del període de deliberacions, el jurat, a través del web www.hesperia.cat va fer públic el següent veredicte: “Reunides les nostres ànimes turmentades i després dels sacrificis rituals i les ofrenes als foscos déus de l'Hades els oracles han parlat i el jurat del concurs de relats curts de terror decideix que el Guanyador del Calze Sagnant de l'Infern és el relat següent : Mirades, de Joan Pinyol, que diu així “La pilota arribà al pou i ella mirà avall. -Hi ha ulls que em miren! -És clar! Són els teus reflectits! No la convencé. N'hi havia tres”. I el mateix jurat va remarcar la seva elecció de la següent manera : “Perquè essencialment era el que cercàvem; senzillesa, suggeriment, capacitat de síntesi i sobretot sentiment d'intranquil·litat i por. Aquesta nena que capta quelcom estrany i no accepta l'argument de l'adult, aquesta innocència escapçada ens treu de la nostra illa d'ignorància; com deia el mestre H.P. Lovecraft:" La cosa més misericordiosa del món penso que és la incapacitat de ment humana per a relacionar tot allò que hi conté. Vivim en una illa de plàcida ignorància entre les boires dels obscurs mars de l'infinit, fet que no implica que viatgem gaire lluny." Bé; nosaltres, mitjançant la protagonista hem abandonat aquesta illa.
Així mateix, el jurat també va concedir un accèssit al microconte titulat Buh! , presentat amb el pseudònim de Mary Lovecraft, que diu així : Després de devorar al nen i llepar la sang que havia espargida sobre el llit, el monstre va tornar al conte del que havia sortit" .
Tal com deien les bases els dos guanyadors veuran editats els seus textos en un llibre digital i també en format paper juntament amb altres microcontes presentats, i rebran un lot de llibres i de pel·lícules de terror.
No és la primera vegada que el portal “Hesperia” organitza amb èxit un premi literari a través de la xarxa. L’any passat va convocar un premi de microcrelats en aquella ocasió de ciència ficció del qual també en derivà un llibre electrònic i un llibre imprès el juliol de 2008..
I tampoc no és la primera vegada que Joan Pinyol obté un premi literari amb la pràctica del gènere del microconte. L’any 2000 fou mereixedor del I Premi de Narrativa Vila d’Almassora amb el recull Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna (Setimig, 2001), l’any 2004 obtingué a Olot el II Premi de Microliteratura Santa Juliana de Nicomèdia i també el I Premi de Microliteratura Caldes de Malavella. I l’any 2006 guanyà el XXII Premi de Narrativa Vila de Puçol amb el recull Micromèxics (Brosquil, 2007). A més, acostuma a impartir tallers dedicats a aquest gènere narratiu i xerrades en centres de secundària i biblioteques.
D’aquí uns dies i en format digital es podrà accedir als microcontes seleccionats en aquest I Concurs de Relats Curts de terror a través del web www.hesperia.cat. No us els perdeu!