dissabte, 14 de març del 2009

Les 'lluites al carrer' al Tocat d'Alboraia

Diumenge 15 de març del 2009

El Tocat d'Alboraia projecta
"This is what democracy looks like" i
"De quien és la calle"


El proper diumenge 15 de març el Tocat d'Alboraia convida a gaudir de dos documentals sobre 'lluites al carrer' : "This is what democracy looks like", 2000, Canada, 68’, de Jill Friedberg i Rick Rowley, i, "De quien és la calle" d'Elvira Cámara i Marta Basconces, 2005, Espanya, 60’. La projecció començarà puntualment a 2/4 de 5 de la tarda.

"This is what democracy looks like", pel·lícula documental realitzada amb les imatges filmades per més de 100 activistes que recull els successos de 1999 a Seattle on milers d'activistes es van oposar als plans de l'Organització Mundial del Comerç. A partir d'aquests successos, Seattle marca un abans i un després en el moviment antiglobalització.
Tan impressionant és la coordinació entre els diferents moviments (sindicats, ONGs…) com els esforços policials per aturar-los, així com la manipulació incipient dels "mass media" sobre la situació de les protestes. L'OMC congrega a més de cent països i la seua finalitat és la de coordinar polítiques d'eliminació d'obstacles (lleis de protecció laboral, mediambiental, social...) amb el fet d'aplanar el camí a les empreses transnacionals per a la consecució d'enormes beneficis. El documental penetra a través de la confusió i els gasos lacrimògens per mostrar-nos un íntim i apassionat retrat de la setmana que va canviar el món.

"De quién és la calle". El dijous 19 d'agost de 2005 l'Ajuntament de Burgos va començar les obres de construcció d'un descomunal pàrquing al carrer Eladio Perlado, al barri de Gamonal. Els veïns i veïnes es van mobilitzar en contra de les obres i van fer un documental titulat “De qui és el carrer?”
La perllongada lluita col·lectiva i l'autoorganització de tot un barri van aconseguir frenar les obres de construcció d'un pàrquing que des d'un inici va ser percebut com una imposició caciquil; ara l'ajuntament i l'empresa constructora Arranz Acinas, han iniciat la seua particular venjança jurídica. En el procés que començarà aviat no es pretén jutjar tan sols a una sèrie de persones concretes, sinó la revolta espontània de tot un barri sencer enfront de la imposició d'un pàrquing fruit de l'especulació urbanística d'uns quants mafiosos de la rajola.

Tràiler "This is what democracy looks like":

·
Fragment "De quién és la calle":
Plànol de com arribar-hi, clica al damunt per obrir el plànol més gran.