dimarts, 9 de maig del 2006

La petjada ecològica a Masquefa

Sobre la qualitat de l’aire i la manera de viure

Presentació de les conclusions del Taller Barcelona
Estudi sobre l’aire i la manera de viure a Masquefa i Cabrera de Mar

Avui, dimarts 9 de maig, a les 19.30h, coincidint amb la inauguració de l’exposició ‘Vers un nou equilibri natural’, a l’edifici de la Pedrera de Barcelona, Passeig de Gràcia 92, es presentaran les conclusions del Taller Barcelona, a càrrec dels seus responsables.
En el Taller Barcelona s’ha analitzat la manera de viure dels habitats de dues ciutats – en termes d’emissions de CO2- per tal d’avaluar el seu nivell de sostenibilitat. Durant tres setmanes, vint estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) han analitzat la qualitat de l’aire de dues ciutats de dimensions i densitats similars, distanciades en el territori però situades a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i amb un model urbanístics de ciutat dispersa: Masquefa (Anoia) i Cabrera de Mar (Maresme).
A priori, els resultats sobre l’estudi de la petjada ecològica d’un i altre municipi haurien de ser semblants. Però contràriament, els resultats de l’anàlisi ofereix dues realitats marcades per dos impactes sobre el medi ambient molt diferents. En conclusió, l’estudi de l’impacte ambiental no pot centrar-se només en la forma urbana, determinada per l’urbanisme i l’ocupació del territori, sinó que ve condicionat per altres paràmetres que afecten el desgast del territori: la relació del territori amb els seus recursos naturals, el consum dels habitants, la seva renda, etc. Els responsables del Taller es qüestionen la creença d’una relació entre model de ciutat compacta i sostenibilitat, i afirmen que l’activitat arquitectònica ha d’incloure noves mirades sobre el territori que incloguin estudis geològics, biològics, geogràfics, sociològics, etc. El Taller Barcelona dedicat a l’AIRE ha estat coordinat pels arquitectes Coque Claret i Daniel Calatayud.
'Vers un Nou equilibri natural'
La presentació d'aquest estudi es fa en el marc de la inauguració de l'exposició-acció ‘Vers un Nou equilibri natural’, que podrà visitar-se a la Sala Entresòl de La Pedrera fins al proper 9 de juny de dilluns a dissabte de 10 a 20 h. Aquesta mostra reflexiona sobre la permanent malversació de matèria i generació de residus pròpies de la nostra societat i s’inscriu en un ampli projecte que inclou quatre tallers desenvolupats durant l’any 2005 i que porten el nom de les demarcacions on s’han portat a terme: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Es tracta d’un estudi de l’impacte ecològic de quatre paràmetres ambientals: l’aire, l’aigua, el foc i la terra.
El projecte està impulsat per l’Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat (AuS) del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya. L’accés a l’exposició és gratuït.

Més informació:
· COAC. Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
· Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya
· La Malla