dilluns, 1 d’octubre del 2007

La fallera major de Masquefa de Benimaclet

De la Falla Els Jovenils

La primera fallera major d'origen marroquí

La petita Aida Reddad, de pares magrebins, és un símbol
d'integració al representar a la comissió de Els Jovenils


Falleres Majors Infantils 2007/2008
És “una traca, benimacletera, valenciana i fallera fins a la medul·la”. D'aquesta forma la definirien els seus pares, Saadia i Majid, i qualsevol membre de la comissió Els Jovenils.
Encara que hi ha hagut altres falleres majors d'origen asiàtic o de raça negra, a l'Associació d'Immigrants Marroquins AL Amal ningú recorda que haja hagut una descendent de magrebis com a màxima representant d'una comissió.
A pesar que és un terratrèmol de vitalitat, Aida Reddad Maazouza es mostra una miqueta tímida. Té 8 anys. “Em fa molta il·lusió, al principi no m'ho creia”, explica. “És la primera en tots els actes i l'última en anar-se sempre”, destaca Joan Ortega, vicepresident de Cultura de la falla Els Jovenils, en el barri o “poble” de Benimaclet.
Aida parla millor el valencià que l'àrab. Els seus pares, i la seua germana Zeineb, de 15 anys, “són molt d'ací”, destaca Ortega. Estan molt integrats en el barri, on tenen un bar, i participen en l'associació de veïns.
Malgrat la il·lusió que té, diu que no li agradaria ser fallera major dins d'uns anys, encara que tampoc descarta canviar d'opinió a partir del 20 de març.
A la primera xiqueta d'origen marroquí a representar a la seua comissió li agrada tant la festa que va triar ser fallera major en lloc de prendre la seua primera comunió.
“M'agraden tots els actes per igual i vestir-me de fallera”, subratlla, encara que encara no està molt acostumada als monyos.
Sense ser conscient d'això, Aida pot ser un exemple per a milers de fills d'immigrants. Integrar-se tant en una falla potser siga una mica més senzill en un casal com el de Els Jovenils. “En aquest barri som molt integradors”, ressalta Ortega.
Els pares d'Aida se senten molt orgullosos que la seua filla menuda siga fallera major, igual que de la seua germana Zeineb, que es va presentar a la cort d'honor infantil fa alguns anys.
Ambdues són falleres “de tota la vida”. Aida és “molt entremaliada” assegura Joan Ortega davant la mirada còmplice de Zeineb, una miqueta incrédula per la sorprenent timidesa que demostra de la seua germana.
La comissió Poeta Asins-Alegret-Puçol- Masquefa, nom oficial de la falla, també té entre els seus membres a una família d'origen peruà. Abdelmajid i Saadia duen uns 25 anys a València, on ambdós van concloure els seus estudis de Belles Arts. La mare, Saadia, és de Larraix però té la nacionalitat espanyola, igual que les seues dues filles. Majid, de Casablanca, està en tràmits.
Tota la família se sent arrelada en la societat valenciana. Ho reconeixen amb un ímplicit agraïment a la societat d'acollida, que retornen amb un simbòlic pas cap a la díficil integració de molts estrangers.
P. Huguet / València
Las Provincias. 30.092007
· Article publicat a Las Provincias del 30.092007