dijous, 5 de juny del 2008

Desmantellen un laboratori de cocaïna a Masquefa

A Masquefa s’han detingut dues persones

Desarticulada una xarxa de narco- traficants i detingudes tretze persones


La Policia Nacional ha desmantellat a Masquefa, en un xalet del carrer Esparraguera de Can Parellada, un laboratori dedicat a l'elaboració de cocaïna En aquest laboratori hi treballava un experimentat "químic", J.J.R.H., colombià de 37 anys, que no només col·laborava per a l'organització desarticulada, sinó també ho feia per a altres que contractessin els seus serveis. El mateix, donada la seva solvència econòmica, té autonomia suficient i tenia el seu propi laboratori i un taller on preparaven els compartiments ocults als vehicles sense risc de ser vistos. També mantenia diversos ajudants que ocupava en tasques de vigilància, protecció, transport i manipulació de la cocaïna. És al seu laboratori on s'ha localitzat la major quantitat de substàncies utilitzades com a precursors i per al tall i manipulació de la cocaïna. A Masquefa s’han detingut 2 persones.
En aquesta mateixa operació els agents de la Policia Nacional han desmantellat a Premià de Mar un altre laboratori de cocaïna i detingut a diversos llocs onze persones més, que fan un total de tretze persones detingudes, dotze de nacionalitat colombiana i un espanyol. En tota l’operació han estat intervinguts 22 quilograms de cocaïna i uns 200 quilos de precursors i substàncies de tall. L'organització, perfectament estructurada, comptava amb experts químics que tractaven les substàncies estupefaents. Els components de l'organització s'havien instal·lat en xalets i pisos dels voltants de Barcelona ciutat, realitzant tasques de distribució per Catalunya. Investigadors del Grup V de l'UDYCO de la Direcció Superior de Policia de Barcelona, junt amb el Grup de Policia Judicial de la Comissaria de L'Hospitalet de Llobregat, van iniciar les investigacions que han permès la detenció de 13 persones. Se'ls imputa, segons els casos, la seva presumpta participació en els delictes de tràfic d'estupefaents i tinença il·lícita d'armes.

Modus operandi
Els investigadors, després de tenir coneixement dels fets, van localitzar diversos pisos i xalets utilitzats per l'organització i van comprovar que a les localitats barcelonines de Masquefa i Premia de Mar, podien trobar-se sengles laboratoris per a la manipulació i tall de la cocaïna. Van detectar la compra d'estris propis per a la manipulació de l'esmentada droga.
Els individus detinguts tenien organitzada una estructura consolidada per a la recepció, adulteració, tractament i manipulació de cocaïna, així com per a la seva posterior distribució. Estaven perfectament estructurats. Vivien exclusivament del tràfic de substàncies estupefaents i portaven un bon nivell de vida, com demostra la quantitat de diners intervinguts i els xalets on ubicaven els laboratoris.
La droga arribava als laboratoris via Saragossa i per carretera, usant els seus propis vehicles. Es va comprovar que aquest grup utilitzava, per transportar la droga, uns compartiments que havien practicat rere la placa de matrícula posterior dels vehicles que utilitzaven, així com dobles fons. De fet, dels nou vehicles confiscats, sis tenien compartiments ocults on transportaven diversos quilos de cocaïna i armes curtes.
La intervenció d'armes denota la seva perillositat. Aquestes eren utilitzades per a les seves cites concertades en la compra i venda de drogues, així com per protegir els habitatges i llocs de seguretat on l'emmagatzemaven i per defensar-se d'un eventual assalt o robatori.
La figura clau en aquest tipus d'organitzacions és la del "cuiner" que té els coneixements necessaris de química. S'encarrega de transformar la droga que arriba oculta de maneres molt diverses en una substància apta per a la seva distribució. Per a això compten amb laboratoris perfectament equipats amb utillatge i reactius adequats. Una vegada obtinguda la substància estupefaent, l'adulteren amb substàncies que rebaixen la seva puresa i que permet generar més guanys per al grup. Aquesta organització comptava amb dos laboratoris, un a Premia de Mar i un altre a Masquefa.
A finals de la setmana passada i, amb el concurs de G.O.E.S., es va dur a terme la detenció de tretze persones, tots colombians excepte un que és espanyol. Es van realitzar registres a Premia de Mar i Masquefa, on es van localitzar sengles laboratoris, i a Badalona i Barcelona. Vuit dels detinguts es troben ja a presó, no descartant-se noves detencions ja que l'operació continua oberta.
De tot l'intervingut, a part dels diners i de l'armes, destaca la quantitat de precursors i substàncies de tall localitzats, el que fa sospitar una capacitat de manipulació molt superior i que no es correspon amb la quantitat de substància estupefaent intervinguda. Els efectes intervinguts són: 22 quilos de cocaïna, 52.750 euros, 1 pistola calç. 9 mm parabellum i el seu carregador amb 15 cartutxos, 1 pistola calç. 7,65 mm., amb nou cartutxos al carregador, 1 pistola calç. 9 mm Lloc, 9 vehicles, El contingut de dos laboratoris: microones, ventiladors, campana, calefactor, batedora, premsa i motlles, i més de 200 quilos de substàncies precursores i per al tall i adulteració, 14 telèfons mòbils, i diversos efectes.