Sílvia de Sanjosé, una investigadora de Piera
Entrevista a Sílvia de Sanjosé,
investigadora de la vacuna contra el càncer uterí
"Espanya és l’últim país d’Europa on es comercialitzarà la vacuna contra el càncer uterí”
Sílvia de Sanjosé és una de les investigadores més importants en el món dedicat al càncer uterí al nostre país i ha estat una de les descubridores de la vacuna contra aquest càncer. Va néixer a Piera (Anoia), és llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona i treballa com a epidemiòleg a l’Institut Català d’Oncologia. Té un màster en Epidemiologia i és Doctora per la Universitat de Londres. Durant quatre anys va treballar en aquesta universitat i després es va traslladar a Lió per centrar-se molt més en el món dels càncers a l’Agència d’Investigació del Càncer, un organisme que depèn de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A banda de la seva tasca com a investigadora, de Sanjosé col·labora en diversos mitjans, com El País o el New England Journal of Medicine, escrivint articles d’opinió centrats en el món dels linfomes i els càncers.
Vau trigar molt en descobrir la vacuna?
La veritat és que la primera troballa va ser fa uns 20 anys, quan un invetigador australià va veure que podia construir una vacuna, que no trasmetia cap malaltia. A partir de llavors, comencen a donar-se els primers passos.
Quan es farà efectiva la seva aplicació al nostre país?
La veritat és que ja s’han repartit dos milions de dosis per tot el món, sobretot Estats Units i Alemanya. A Espanya encara no ha arribat. I serà l’últim país d’Europa on es comercialitzarà la vacuna. Costarà 104 euros per dosis (són tres dosis) i ara està en discussió quan s’aplicarà definitivament.
Aquest tipus de vacuna, quan es col·loca?
El més important ara és que la vacuna està funcionant molt bé a persones que no estan en contacte amb el virus. Al ser un càncer que surgeix per transmissió sexual, la dosis es col•loca als infants abans de què comenci l’etapa de les relacions sexuals. La veritat és que si s’aconsegueix vacunar el màxim de gent possible, es soluciona la infecció, com en el cas de la polio.
Després de tots els estudis realitzats, és eficaç?
L’eficàcia es busca sobretot en els estudis previs. Un moment aprovada la vacuna ja vol dir que les proves han estat positives. La vacuna és segura. Malgrat això, els resultats no es podran valorar fins dintre d’uns anys, quan les persones que han estat vacunades (amb 9-12 anys) no tinguin relacions sexuals (18-20 anys). Si el virus no ha entrat, amb la vacuna és fácil fer una barrera.
El càncer uterí és un dels més mortífers.
Ara per ara, aquest càncer és el segon més important per a les dones. A Espanya, moren dues dones al dia, mentre que el càncer de mama mata cada dia vint persones. Amb els números a la mà, veiem que és el cinquè càncer més mortífer, encara que ara tenim quelcom per prevenir-lo. També les citologies ajuden a lluitar contra ell i a prevenir lesions abans de què siguin malignes.
Per què l’estat espanyol és un dels països que registra uns índexs més baixos del virus del papiloma humà?
La tònica és a tot el sud d’Europa i és per la baixa promiscuïtat i pel poc intercanvi de parelles. Durant molts anys, la població ha estat aïllada del què és l’intercanvi de parelles. Mentre que ara, hi ha molts més intercanvis.
Com definiria el que és el papilomavirus humà?
És un virus petit d’ADN que es transmet per contacte sexual.
El papilomavirus humà és el responsable del 70% dels casos de càncer uterí. Aquesta és una xifra a tenir en compte?
Sí, i encara serà més important ja que s’està estudiant si en comptes del 70 puja fins el 80%.
Quines són les principals reaccions quan algú es vacuna?
Reaccions locals, com estat gripós, febre molt moderada.
Quina és l’edat amb més probabilitats de patir un càncer uterí?
L’edat mitjà és els 50 anys.
Si no vaig errat, les dades marquen que una de cada déu dones tenen el virus del papiloma humà, però només set de cada 100.000 tenen el càncer. Són xifres optimistes?
Són unes dades que ens acosten a la realitat. Malgrat això, a Catalunya la taxa és encara més baixa.
La citologia ajuda a prevenir el càncer?El que és important és que la dona entengui el missatge i segueixi el programa. La citologia també ajuda a prevenir el càncer, encara que hi ha altres sistemes que a vegades són més fiables.
I, només es poden vacunar les noies o també els nois?
Es poden vacunar els dos. Hi ha països que també vacunen els nois, i ho fan sobretot quan no s’arriba al 60% de les noies. D’aquesta manera, vacunes als nois per intentar aturar el virus.
· Entrevista publicada a ElSingularDigital.cat el 04.10.2007
· Entrevista publicada a ElSingularDigital.cat el 04.10.2007
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada