divendres, 24 de febrer del 2006

Vigileu amb l’aigua de l’aixeta

Pot haver-hi un excés de trihalometans

A Masquefa, beure aigua de l’aixeta
pot perjudicar greument la salut

En els controls obligatoris que s’han fet a l’aigua “potable” que es subministra a Masquefa, en els dos darrers anys, s’han superat els límits de trihalometans. Els trihalometans (THM) són uns contaminants cancerigens presents a l'aigua de l'aixeta a conseqüència de la contaminació dels rius. Però tot això no ens ho ha fet saber ni ens ho explica l’Ajuntament de Masquefa ni el servei subministrador d’aigua a càrrec d’Anaigua, ho hem pogut saber gràcies al diari interactiu Begues , al qual li donem les gràcies i en reproduïm bona part de la noticia.

Sobre tot res de beure aigua de l’aixeta...
El Rd 140/2003, fixa un valor paramètric per als trihalometans (suma de cloroform, bromoform, bromodiclormetà i dibromclormetà) de 150 μg/l que cal complir a partir de l’1 de gener 2004. Aquest Rd és transposició de la Directiva 98/83/CE i dóna un elevat grau de protecció a la població. D’acord amb la normativa les gestores estan obligades a realitzar autocontrols. Quan una xarxa supera aquest valor paramètric, la gestora ha de confirmar l’incompliment, prenent una nova mostra. Quan es confirma l’incompliment ho ha de notificar al Departament de Salut. Es fa una valoració de les mesures correctores i preventives i s’efectua el seguiment de l’incompliment fins a la seva correcció. Tanmateix, la gestora ha d’informar a l’Ajuntament corresponent.
A banda dels autocontrols de les gestores, el Departament de Salut té establerta la campanya de vigilància de la qualitat sanitària de les aigües de consum públic. Dins d’aquesta campanya de vigilància, el Departament revisa els autocontrols que realitzen les empreses subministradores i es prenen mostres de cadascuna de les zones de subministrament. La freqüència de presa de mostres és variable segons el paràmetre. Per als trihalometans, i dins de la campanya actualment vigent, es pren una mostra cada tres anys. El Departament de Salut ha tingut coneixement que de forma puntual, en algun moment dels dos darrers anys, s’han superat els nivells en algun punt de mostreig de les següents xarxes, si bé en el seu moment es va donar el tema per tancat: Avinyonet del Penedès, Barcelona, Begues, El Papiol, Flix, Fonollosa (Aigües de Manresa. Urbanització Canet Fals, Pla de la Vila), Masquefa (zona Llobregat Anaigua), Molins de Rei, Navarcles (Aigües de Manresa), Olèrdola (Urb. Can Trabal), Pla del Penedès, Puigdalver, Sabadell, Sant Andreu de la Barca, Sant Pere de Ribes, Sant Vicenç de Castellet, Sant Vicenç dels Horts, Tavertet, Terrassa, Ullastrell, Viladecavalls i Vilafranca del Penedès. (Font BOPC 07b293 del 21 de Febrer de 2006).
... com a molt dutxar-se ...
*

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Això és preocupant.
He mirat i remirat la web de l’ajuntament per saber a qui podia demanar explicacions i no he trobat cap càrrec que sigui responsable de les aigües.
A qui hem de preguntar, a la policia, al jutjat, als mossos ?

Anònim ha dit...

No a la Sra. Alcaldessa que porta la cartera de Sanitat

Anònim ha dit...

Para informarse mejor:
http://teresaestruch.blogspot.com/

Anònim ha dit...

un altre exemple de la eficàcia dels nostres politics per amagar temes incomodes