dissabte, 11 de febrer del 2006

Masquefa, cada vegada més envoltada

Ara la presó de Sant Llorenç

La presó de Sant Llorenç ja té forma

El Centre Penitenciari de Dones de Catalunya tindrà capacitat per a 400 recluses, les quals viuran en petits apartaments
A l’estiu es va saber que la presó de dones s’obriria a Sant Llorenç d’Hortons

L’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons ja té a les seves mans l’avantprojecte del centre penitenciari de dones que es construirà al municipi i que obrirà portes el 2009. Del que es desprèn de l’avantprojecte és que la Generalitat vol que aquest centre sigui un referent per a tot Europa pel seu plantejament innovador a l’hora de buscar la inserció social i laboral de les recluses. La presó, amb capacitat per a 400 dones, tindrà fins i tot piscina, centre esportiu, centre cultural i diferents serveis comercials. Responsables del Departament de Justícia de la Generalitat han entregat ja al consistori hortonenc l’avantprojecte del Centre Penitenciari de Dones de Catalunya, que és el nom oficial que tindrà la presó. El mateix equip d’arquitectes que va dissenyar l’hotel del Fòrum de Barcelona ha estat l’encarregat de donar forma a un centre penitenciari que està destinat a ser un referent europeu, o com a mínim això és el que persegueix el Govern català. El plantejament, tant en la forma com en el contingut, té poc a veure amb la presó barcelonina de Wad-Ras, que és el centre d’on provindran bona part de les recluses (també en vindran unes desenes que es troben ara recloses a la presó de Can Brians). La configuració urbanística de la presó tindrà com a epicentre una gran plaça, al voltant de la qual s’aixecaran els edificis on hi haurà els petits apartaments on viuran les recluses. Aquests edificis tindran una alçada màxima de planta baixa més tres, tot i que la majoria d’ells seran de planta baixa més dos. Hi haurà piscina a l’aire lliure, un centre cultural, un pavelló esportiu i fins i tot un hort que podran cultivar les recluses. Tampoc no hi faltaran alguns serveis comercials, com una cafeteria, una bugaderia i un petit economat on podran adquirir productes de consum. Tot plegat perquè les recluses ho tinguin tot a l’abast per viure en un règim penitenciari que, a priori, faciliti la seva integració. Això sí, hi haurà algunes cel·les per a les recluses més conflictives i els tallers on podran realitzar tasques laborals. El projecte també ha previst un accés directe des de l’exterior per als fills de les recluses (podran viure amb elles fins als tres anys) perquè no hagin de passar els controls policials de l’entrada a la presó. Ara, l’equip d’arquitectes tindrà sis mesos per desenvolupar el projecte executiu. Les obres, que tindran una durada de dos anys, s’espera que puguin començar a principis del 2007. És a dir, el centre podria obrir portes a principis o mitjan 2009.

Canvi de lloc
El centre no es construirà dins la futura àrea industrial de Sant Joan Samora, tal i com s’havia previst inicialment, sinó que s’emplaçarà just al costat, a un nivell de superfície inferior al polígon. El canvi d’emplaçament s’ha vist amb molt bons ulls des de l’Ajuntament, ja que garantirà encara més que el centre no es vegi des de cap nucli de població del municipi. De fet, l’alcalde hortonenc, Carles Baiget, assegura que està satisfet amb l’avantprojecte perquè compleix els requisits que havia plantejat l’Ajuntament, com que fos respectuós amb l’entorn i que no es veiés des de cap nucli. El canvi suposarà que la presó quedi situada molt a prop de la línia de l’AVE, quasi al límit amb el municipi de Sant Esteve Sesrovires. El que no està del tot clar és quin serà l’accés definitiu al centre. Per a Baiget, estarà col·locada de tal manera que els hortonencs “ni s’adonaran que hi ha una presó”. A més, algunes parts del centre estaran envoltades amb una cortina d’arbres. Tot i que hi haurà lloc per a 400 dones, quan obri portes no estarà al 100% de la seva capacitat, ja que les recluses de Wad-Ras i de Can Brians no sumen aquesta xifra. La presó ocuparà un espai de set hectàrees. Els arquitectes no han volgut abusar del formigó perquè visualment tampoc no tingui gaire a veure amb les presons convencionals. D’altra banda, des de l’Ajuntament ja s’ha creat la Comissió de Seguiment, en la qual hi haurà representants dels grups polítics, de la Societat Cultural Hortonenca (com a entitat més representativa del municipi) i dels nuclis de Sant Joan Samora, la Beguda, el Grandet i la Vinya del Pollastre. Baiget destaca l’augment de seguretat al municipi que comportarà l’obertura del centre penitenciari.
P. Lobato
Sant Llorenç d’Hortons
El 3 de vuit. 10.02.2006
· Article publicat a El 3 de vuit del 10.02.2006