divendres, 27 de gener del 2006

L'alcaldessa deixa de fumar

La Teresa Estruch s'ha sentit sovint esclava del tabac
Estrès. L'activitat política sovint aboca a un elevat consum de tabac

Teràpia per a diputades
Testimonis · Quatre parlamentàries expliquen per què volen
deixar de fumar.

Ajuda
· El Parlament ofereix
des d'ahir un programa
de deshabituació.

Llei
· La norma antitabac
accelera els bons propòsits


Quatre diputades de diferents forces polítiques catalanes decidides a prescindir del cigarret, fins i tot enmig de la voràgine de la negociació de l'Estatut i de tot l'enrenou colateral. Marta Llorens (CiU) i Teresa Estruch (PSC) van assistir ahir, amb tres diputats més del Parlament i deu treballadors, a la primera sessió del programa de deshabituació que el departament de Salut ha posat a disposició del personal de la cambra que vulgui iniciar la proesa de deixar de fumar. Eva Garcia (PPC) va faltar a la primera cita, però seguirà el programa, mentre que Isabel Nonell (ERC) també ho està intentant, tot i que ella ha començat un tractament d'acupuntura pel seu compte. Totes han acceptat explicar els seus motius a l'AVUI. Ànims i molta sort!
Curiosament, quan des d'aquest diari vam demanar la col·laboració dels diferents grups parlamentaris per compartir aquest inici de teràpia, totes les respostes van arribar de dones diputades. Cap dels testimonis correspon a ICV-EUiA, perquè, entre els nou diputats del grup, asseguren que ja no n'hi ha cap que fumi, almenys de forma habitual.
Marta Llorens reconeix que l'entrada en vigor de la llei antitabac l'ha ajudat a plantejar-se seriosament l'abandó de l'hàbit. Tot sigui per la salut. "Si no hi ha una data concreta, vas pensant que és una cosa que has de fer, però no la fas mai", confessa. Fumadora des de joveneta i, darrerament, de gairebé dos paquets de tabac ros, aquest serà el segon cop que intenta deixar-ho. La primera vegada tenia 29 anys -ara en té 44- i se'n va sortir, però al cap de nou anys el cuquet es va tornar a despertar.
Des de l'1 de gener, el Parlament és un espai cent per cent sense fum. "Com que sabia que fins que no sortís no podria tornar a fumar, quan deixava el cotxe el primer que feia era encendre un cigarret", explica Llorens. La diputada socialista i alcaldessa de Masquefa, Teresa Estruch, també s'ha sentit sovint "una mica esclava" del tabac. Últimament consumia un paquet diari -i, "de vegades, més"-. La nova llei ha estat "l'ocasió" per deixar-ho.
Estruch té 48 anys i va començar a fumar als 16. Com moltes altres dones, fins ara només havia aparcat el tabac durant els embarassos, quan els seus fills eren petits i, més recentment, durant un any sencer, tot i que hi va tornar a caure l'abril passat.
La republicana Isabel Nonell s'ha avançat a la iniciativa del Parlament: s'ha posat en mans de l'acupuntura i fa quinze dies que no fuma. Va començar a fer-ho als 30 anys, una edat que molts consideren elevada per iniciar-se en el vici. Ara en té 52 i reconeix que en els últims deu anys ha fumat més que mai: al voltant del paquet i mig. Tot i haver tingut alguns períodes de reducció de consum o d'abstinència -per exemple, als embarassos-, admet que "sempre s'acaben trobant excuses per tornar-hi".
"No m'havia plantejat deixar-ho, però vaig pensar que amb la nova llei em sentiria incòmoda fins i tot al meu despatx", afirma Nonell. La ministra Salgado pot estar contenta, perquè gràcies a la llei antitabac, la diputada del PPC, Eva Garcia, també porta dues setmanes sense tastar el tabac, després de vint anys com a fumadora. "Confio que el programa reforci la meva decisió", afirma. Ara té moments de tot. També estones en què es fumaria "una planta". Garcia admet que "li agradava molt fumar", tant que no ho havia deixat mai fins ara ni en reduïa el consum quan estava malalta. "Sempre deia que ho deixaria quan fos gran", diu. Finalment, s'ha decidit als 34. Ja ha guanyat algun quilo, però tot sigui per la salut.
Marta Ciércoles
Avui. 27.01.2006
· Article publicat al diari Avui el 27.01.2006

3 comentaris:

Anònim ha dit...

La Generalitat pagarà a diputats i plantilla laboral del Parlament la teràpia i els fàrmacs als que vulguin deixar de fumar. En canvi, la resta de la població fumadora que vulgui abandonar el tabac no rep aquest servei gratuït.

Anònim ha dit...

Jo avui he vist fumant a la Teresa Estruch a bar de sa germana! aquests tractaments no deuen ser gaire efectius no!

Anònim ha dit...

Fins i tot per a això és mentidera...