dijous, 3 de setembre del 2009

"Glops" de Joan Pinyol


Joan Pinyol publica GLOPS, un nou recull de microcontes

Dins la col·lecció “Nou món” número 2 i publicat per la nova editorial Petròpolis des de les Terres de l’Ebre, l’escriptor capelladí acaba de donar a conèixer Glops, el seu onzè llibre, en el qual torna a conrear les possibilitats narratives del gènere de la microficció després de Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna (2001) i Micromèxics (2007).

Aquest nou recull s’encapçala amb un pròleg de David Serrano, professor de la Facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull, i inclou seixanta-tres microcontes de factura ben diversa en els quals, com afirma el mateix prologuista, “amb un afinadíssim sentit de l’humor, Pinyol se serveix d’un ús intel·ligent dels recursos propis del llenguatge, com la paradoxa, per endinsar-se en les seves possibilitats, que sovint el duen a trencar totes les convencions de la lògica per situar-se en l’absurd més inversemblant i, a la vegada, més proper. I tot plegat amb la voluntat de trobar la lògica a un món sense lògica, i, crec, la possibilitat d’apuntar un món més humà, més senzill, millor”
Glops inclou contes brevíssims, encara inèdits, que han estat premiats en diferents llocs del país com Caldes de Malavella, Olot i Terres de l’Ebre, a més d’altres que Pinyol va escriure en directe al Saló del Llibre celebrat a Barcelona l’any 2008 i d’altres que ha anat escrivint des que la seva passió per aquest gènere l’ha portat també a impartir diversos tallers narratius dedicats al microconte i també xerrades en biblioteques i centres d’ensenyament d’arreu del país.
D’altra banda, i tenint en compte que Petròpolis és una microeditorial cibernètica creada per Jaume Llambrich que posa a l’abast dels lectors textos literaris mitjançant totes les possibilitats de les noves tecnologies, la primera presentació del nou llibre del capelladí tindrà lloc el proper 7 de setembre a les 20.30 h. a través del web de Petropolis. I una vegada presentat, el llibre es podrà adquirir en format paper, es podrà llegir en línia de forma totalment lliure i gratuïta i també es podrà descarregar en pdf. Posteriorment Glops serà objecte de diferents presentacions, entre altres llocs, a Capellades, població d’origen de l’autor, com a Igualada, capital de la comarca de l’Anoia.