dissabte, 31 de desembre del 2005

L'Home dels Nassos a Masquefa

L'home que té tants dies com té l'any



L'Home dels Nassos ens ha desitjat un bon any per a tots els masquefins

Gairebé com cada any, avui ens hem trobat passejant per Masquefa el mític personatge que té tants nassos com dies té l’any, l’Home dels Nassos.
Com sempre, només s’ha pogut veure en l’únic dia de l'any d’avui i sobretot a primera hora del matí, però nosaltres ens l’hem trobat cap al migdia a la vila, mirant les obres de l’Hostal. Ens ha dit que de feia molts anys que cada any s’aturava una bona estona a l’Hostal i a cal Boteller esperant a petits i grans per fer-la petar una estona i que aquesta vegada ha quedat sorprès en veure que l’Hostal ja no hi era. Quan vinc a Masquefa, cada vegada em desoriento més, ens ha dit, aquest poble ja no és el que era.
Ens ha explicat que sempre passa de camí cap a una terra imprecisa i que és un ambaixador de l’any, de l’any que s’acaba i del que està a punt de venir i que avui passa revista a tot el que convingui. Ens ha dit també que és descendent directe de l’antic déu Janus, el que tenia dues cares: una amb cara de jove i l'altre de vell, una mirant endavant i l'altre endarrera, la que mira cap al passat i la que mira cap a l’any que comença amb el mes de gener, mes de gener que encara porta el seu nom – Janus : Gener – i que porta dues claus, la del Cel i la de l'Infern. I deia que com que van fer plegar i van foragitar al seu avantpassat Janus, ell, l’Home dels Nassos, procura seguir fent la feina de passar cada any en el dia d’avui, de camí cap a una terra imprecisa i fer-la petar amb tothom qui hi estigui disposat.
Ens ha dit que anava a fer l’ultima passejada per Masquefa, ens ha desitjat un bon any per a tots els masquefins i ens em acomiadat fins l’any que ve.
Francesc Mas