dimarts, 6 de setembre del 2005

Camí de Bolea (Partida de Masquefa)

Racons encisadors

El camí de Bolea està situat a la partida de Masquefa d’Alboraia i a ell es pot accedir en vehicle motoritzat a través del camí Farinós. Si circulem per este caminet que separa els termes municipals d’Alboraia i València en direcció a l’autopista, poc abans d’arribar a unes barraques trobem un entrador a mà esquerra. És el camí o entrader de Bolea.
·
·
Les dos barraques de Pepe Panach (partida de vera de València) estan situades junt a l’entrador. Des d’ací fins a la fi d’este camí sense eixida hi ha aproximadament 500 metres de carretereta asfaltada. Es tracta d’un lloc relativament pròxim a la via de RENFE, i que està creuat pel braç de reg de la Canal. Un poc més al nord discorre el barranc del Palmar.
·
·
L’entrador de Bolea té set cases. Al poc d’accedir, enfront, veiem la casa de Bolea, amb una palmera imponent al sud. Actualment la vivenda està dividida en dos espais, per a Conxa i Paco. Després, pegada, hi ha la casa d’Enrique el de Roseta. Si continuem un poc més endavant, a mà esquerra trobem ca Pepe el de Marí, i de seguida l’antiga casa del Tio Nel·lo. Actualment és un magatzem que està compartimentat. Pegada, trobem una casa, també del Tio Nel·lo.
·
·
Més endavant hi ha, a mà dreta, la casa del Marro, que pertany actualment a Manuel Pardo, pintor, qui té l’estudi i resideix en ella. Este artista fa pintura realista, segons va manifestar al Periòdic d’Alboraia. Un poc més endavant, a mà esquerra, trobem ca l’Amo, i a la fi del camí Casa Martí. Només ha canviat de propietari una de les vivendes, la de Manuel Pardo. Els propietaris de ca l’Amo són la filla de Miguel Carsi Monros, Mª Carmen Carsi Martinez i el seu marit, Antonio Garrigós Pérez, fill del curret de la família Nati i Antonio el ferraor.
··
A este fragment d’horta situat prop de la partida de Calvet d’Alboraia i la de Vera de València es respira un ambient de tranquil·litat envejable. He de confessar que és un dels meus llocs preferits per a dur a la gent que vol conèixer l’horta d’Alboraia. Des del Periòdic volem agrair a Antonio Garrigós la seua col·laboració per a fer este article.
Agustí Hernàndez Dolz
·
[Nota : Es pot dir gairebé del cert que hi ha molt poca gent de la Masquefa de Catalunya que conegui Alboraia i la seva Masquefa i segur que es pot dir el mateix de la gent d’Alboraia i la partida de Masquefa envers l’altre Masquefa. Conèixer coses i conèixer altres llocs sempre és bo i conèixer els llocs i la gent amb qui es comparteixen coses és una cosa que encara ens hauria d’engrescar més. Amb aquest article de “Racons encisadors” que ens ha deixat, per tal que es pugui publicar aquí, el seu autor, el periodista d’Alboraia Agustí Hernàndez Dolz, a qui li agraïm, volem que sigui l’inici de petites aportacions per tal d’ajudar a fer possibles aquestes coneixences. Diari de Masquefa]