dilluns, 25 de gener del 2010

Un detingut a Masquefa per tràfic d'anabolitzants

Desmantellada una xarxa internacional de distribució il·legal d'anabolitzants en gimnasos

En l'operació s'han detingut 11 persones,
una d’elles a Masquefa


L'operació l'ha fet conjuntament la Policia de la Generalitat 'Mossos d'Esquadra' amb la Guàrdia Civil i l'Autoritat de Seguretat Alimentària i Econòmica de Portugal. Hi ha 11 detinguts i s'han practicat 16 registres a les províncies de Cadis, Màlaga i Barcelona i 23 més a Portugal. Els responsables de la xarxa instal·lats a l'Estat Espanyol facilitaven als proveïdors de Portugal les dades dels clients perquè directament els enviessin la mercaderia, evitant aparèixer ells en les transaccions

Agents dels Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Guàrdia Civil i l'Autoritat per a la Seguretat Alimentària i Econòmica de Portugal han desmantellat una xarxa dedicada, presumptament, al tràfic il·legal de medicaments de tipus anabolitzant i d'altres dels considerats prohibits per a l'exercici de pràctiques esportives. Aquesta actuació s'ha desenvolupat en el marc de la denominada 'Operació Pluma', duta a terme a Cadis, Màlaga, Martorell, Masquefa, Badalona, Begues, Castelldefels i també a diverses ciutats portugueses.
L'operació s'ha saldat amb la detenció d'11 persones (5 a Cadis, 5 a Catalunya i 1 a Màlaga). Durant la fase d'investigació d'aquesta operació s'han practicat també 39 registres a l'interior de domicilis, comerços de complements nutricionals per a esportistes, gimnasos i magatzems de les províncies de Barcelona, Cadis, Màlaga i diverses províncies portugueses. En aquests registres s'han pogut intervenir quantitats importants d'aquestes substàncies prohibides.
L'operació conjunta va iniciar-se al març de l'any passat després que dues investigacions paral·leles dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil es creuessin. A partir d'aquest moment, la Unitat Central de Consum dels Mossos d'Esquadra i la secció de Consum i Medi Ambient de la Guàrdia Civil van formar un grup conjunt de treball per aconseguir desmantellar tota l'estructura de la xarxa delictiva, implicant també l'autoritat de la seguretat alimentària i econòmica de Portugal, país en el que es trobaven els magatzems des d'on s'importava cap a Espanya la major part d'aquesta mercaderia.

Modus operandi
Els dos màxims responsables de la xarxa, amb residència a Martorell i Cadis, rebien encàrrecs de clients per tal que els subministressin aquestes substàncies prohibides. Aquestes dues persones contactaven llavors amb els seus proveïdors a Portugal i els hi facilitaven les dades dels seus clients a Espanya. A partir d'aquí, eren aquests proveïdors portuguesos qui enviaven directament els productes demanats pels clients, evitant d'aquesta forma que els mitjancers apareguessin en el rastreig deixat en els enviaments.
Un cop les substàncies arribaven als clients, aquests feien l'ingrés corresponent als números de compte dels responsables de la xarxa a Espanya, emprant noms ficticis i realitzant sempre imposicions inferiors als 3.000 Euros, per tal de dificultar d'aquesta manera una possible investigació financera.

El material intervingut és : 15.000 dosis d'esteroides i anabolitzants (alguns d'ells estaven envasats i etiquetats amb rus i àrab). Embalatges i prospectes preparats para empaquetar medicaments i vendre'ls en el mercat clandestí. Equips i sistemes informàtics (ordinadors, targetes de memòria, discs durs, etc.). Telèfons mòbils.
La majoria dels productes intervinguts son esteroides i anabolitzants, utilitzats per alguns esportistes per a augmentar el rendiment físic i muscular. Aquests productes estan prohibits sense un control mèdic adequat.
El seu ús sense control sanitari pot ocasionar greus conseqüències per la salut, com tumors hepàtics, retenció de líquids i hipertensió arterial, acne, tremolors, augment de colesterol i altres riscos cardiovasculars que podrien derivar en malalties coronaries i depressions.
Entre els medicaments dopants intervinguts se n'han trobat de falsificats. El seu consum implica greus riscs per la salut ja que es fabriquen sense cap control sanitari i contenen contaminants tant d'origen químic com biològic. La composició real d'aquests productes no es corresponen a l'etiquetatge dels mateixos.
Aquesta operació es troba emmarcada en els dispositius establerts pels Cossos de Seguretat pel control i la lluita contra el tràfic i consum de medicaments i productes utilitzats il·legalment per persones que realitzen activitats esportives.
Els investigadors analitzen la documentació intervinguda pel que no es descarten noves detencions.

1 comentari:

J. ha dit...

Quin poble que tenim!!
Masquefa surt cada dos per tres a les noticies per coses com ara aquesta: tràfic de drogues, robatoris, ... i d’altres delictes.