dimarts, 26 de maig del 2009

L’Anoia, terra de poetes


L'article
“L’Anoia, terra de poetes”,
en una revista de Sabadell



El darrer número de la revista bimestral “Quadern”, que edita la Fundació Ars, de Sabadell i que correspon al número d’abril, acaba de publicar un article de l’escriptor capelladí Joan Pinyol dedicat a l’activitat poètica de la nostra comarca des del segle XIX i fins als nostres dies.
L’article deriva de l’estudi que Pinyol va fer en el seu moment a propòsit de l’activitat lírica de les comarques del Bages i de l’Anoia per encàrrec de la Residència d’Investigadors de Barcelona i que va culminar en el cicle “Terres, ponts i paisatges” que durant setmanes abordà des de Barcelona la realitat poètica de diverses comarques catalanes.
Amb el títol, “L’Anoia, terra de poetes”, l’escriptor capelladí –que és una dels caps de la secció literària d’aquesta revista- repassa dècada rere dècada les principals manifestacions i noms propis que va donar de si la nostra comarca. Poetes com Josep Costa Pomés, Maria Trulls, Alexandre de Riquer, Joan Serra i Constansó, Jaume Boloix i Canela, Joan Llacuna, Ramon Castelltort, Antoni Canals… entre molts altres entre els quals hi ha també Josep Romeu i Figueras, Xavier Miquel, Celdoni Fonoll, Ernest Farrés, Francesc Rossell, Lleonard del Rio. Així mateix, l’article –que s’il·lustra amb diverses fotografies d’aquests poetes i amb un mapa comarcal perquè es pugui ubicar l’origen geogràfic de molts d’ells- també es fa ressò de diverses iniciatives poètiques i culturals, com la primera època de la Revista d’Igualada, o de la Revista “Romanços” de Piera, la publicació de diverses antologies, la convocatòria de premis de poesia, i un llarg etcètera de manifestacions poètiques anoienques.
El mateix número 170 de “Quadern” també publica una nova crítica literària de la periodista i bibliotecària Magda Bartrolí, dins la secció dedicada als llibres oblidats. En aquest cas analitza la novel·la “El retorn amarg” de Lluïsa Forrellad.
Podeu adquirir la revista a través de l’adreça info@fundacioars.org - Fundació Ars.