dissabte, 10 de juny del 2006

5a Universitat d'Estiu de l'Horta

A l'Horta d'Alboraia
Nova saba per a
l´horta d´Alboraia


Per L´Horta dedica la seua cinquena universitat d´estiu
al municipi valencià


«Quan tot estiga urbanitzat, ens matarem per una horta.» Així d´explícita és la vinyeta d´El Roto que serveix com a reclam per a la Cinquena Edició de la Universitat d´Estiu de l´Horta. Aquesta Universitat, entre acadèmica i reivindicativa, que organitza de forma anual l´associació Per l´Horta, ja ha ficat els seus motors en marxa, obrint el termini d´inscripció a les persones interessades.
La cita d´El Roto és explícita de la temàtica que, sota el títol L´horta d´Alboraia: una realitat, mai un record, tractarà l´entitat en la present edició. I com no, enguany es durà a terme com sempre al terreny, en aquest cas a l´horta d´Alboraia, concretament, al molí de la Gamba de l´horta de Vera, del 17 al 21 de juliol.
Per l´Horta opina que Alboraia viu ara un dels moments més difícils de la seua història, i afirma que, sense l´horta, Alboraia perdrà la base de la seua identitat. La proposta de la Universitat vol ser, per tant, «un espai de formació, aprenentatge, coneixement, intercanvi de propostes, nucli de debats i una estada d´aproximació a aquesta terra que ens envolta i que tan lluny tenim, sovint, en el nostre dia a dia».
La Universitat d´Estiu pretén aproximar-se i aprofundir en propostes de futur per a l´horta, i preservar així els seus valors implícits a través d´un apropament a la història, la tradició i el valors identitaris propis. Des de la 5a Universitat d´Estiu s´estudiaran possibilitats i noves maneres de viure l´horta.
S´analitzarà el comerç de la xufa; s´estudiarà tot el cicle agrícola del tubercle, procés posterior de rentada i assecament; producció i elaboració de l´orxata; així com les propietats alimentàries de la xufa. A més a més, com a tema central de la Universitat, la temàtica es completarà amb una biblioteca de treball, on es parlarà dels transgènics i altres additius alimentaris, i de les possibilitats legals de defensa de l´horta.
Així mateix, es realitzaran pràctiques agrícoles relacionades amb el cultiu de la xufa i l´horticultura ecològica, tallers de l´ús del foc en les festes, de pilota valenciana, de dansades i de cant d´estil. Tot açò amanit amb un programa nocturn, les Nits de la Universitat, amb una programació que oferirà un ventall divers d´espectacles entre teatre, recitals, música i videoprojeccions.
Núria Tendeiro Parrilla. València
Levante-EMV. 30.05.2006
· Article publicat a Levante-EMV el 30.05.2006
· Informació de la 5a Universitat d'Estiu de l'Horta [Per L´Horta]
· Díptic de la 5a Universitat d'Estiu de l'Horta
· Per L´Horta

1 comentari:

Anònim ha dit...

Estaria molt bé que els joves de Masquefa, i també els no tant joves, poguéssim anar a la Universitat d'Estiu de l'Horta a Alboraia.
L’Ajuntament de Masquefa ens hi hauria d’ajudar.
Però no se si s’enteren d’aquestes coses.